måndag 25 april 2011

Cairns

Vi befinner oss just nu i Cairns; Kinas största stad! Nej, men, skämt åsido så finns det faktiskt väldigt mycket kineser här. Och kinesiska restauranger. Och kinesiska butiker. Och alla skyltar är även skrivna på kinesiska. Vill man så kan man få äta med pinnar överallt. Nja. Kanske inte, men i går när vi åkte till barriärrevet så var hälften av båten kinesiska människor och buffén var halvt kinesisk och pinnarna låg uppradade. 

Barriärrevet, ja! 

Vi tog en tur ut, båten avgick klockan 10. Precis innan vi kastade loss informerade kaptenen om att det blåste ordentligt och varning hade utgått, 26-31 knop säger Tobbe. Det skulle vara grov sjö mellan Fitzroy Island och Moore revet dit vi skulle. No kidding. Vi kan numera döpa om båten till Spyan. Det satt folk med vita spypåsar överallt. Med betoning på överallt. Typ tio personer ur personalen sprang runt med handskar, samlade in folks maginnehåll och delade ut nya, fräscha påsar. Det var det värsta vi varit med om! Helt sanslöst! Inga fler detaljer nödvändiga, men folk satt med håret i vinden och långa klänningar, så det blåste som sjutton och saker flög omkring. Det väsentligaste stannade dock i anvisad påse. Tackolov. Men hemskt var det. Vi var dock helt oberörda, jag åt chips.

När vi tillslut kom fram till revet så var det ganska molnigt, men vågorna hade avtagit rejält. Det är därför det heter barriär, eftersom revet hindrar stora vågor från att nå land. Men det märktes ju inte mellan revet och Fitzroy... I vilket fall så åt vi då den framdukade havsbuffén (läs: kinesiska buffén) medan vi lyssnade till scubadivinggenomgång på kinesiska som hölls intill oss. Sen var det i och snorkla! Här kommer höjdpunkten, ifall ni inte tyckte att Spyan var spektakulär nog! Vackert vackert vackert! Vi såg fiskar, koraller, i alla möjliga färger! Till och med en havssköldpadda som vi förföljde ett tag. Senare kom en till sköldpadda som jag klappade på skalet. Häftigt! Det blåste en del så man drev medan man snorklade - man blev ganska trött. Så efter ett tag gick vi upp och åt lite chips. En fika och en tur med en glass-bottom-boat senare var vi ganska nöjda med revet. Underbart! 27° i havet, mitt ute på revet, 40km från land! Tobbe frös och sneglade mot våtdräkterna...! 

Resan hem var mindre dramatisk, inte lika många påsar, men det gungade vill jag lova! 



Annars i Cairns så har vi ätit massa god mat och druckit vin och bara myst. Om några dagar skiljs vi åt igen, så vi har bar njutit! I dag är det mulet, så vi får se vad vi hittar på. Men sol har vi fått! 


Tack för alla kommentarer, mail och sånt! Det är roligt att veta hur ni har det runtom i världen; Stockholm, Gotland, New York, London och vart ni än är! <3 

2 kommentarer:

  1. Låter helt underbart! Förutom spyorna då förståss.
    Njut av dom dagar ni har kvar!!

    Kramar

    SvaraRadera
  2. Hahaha, nar alla spyr ater Becca chips! No surprises there ;)
    Later som en mardromm att vara fast pa en bat full av kinamat och spyende Kineser. Men vad tur att snorklingen var kul! Och jag forstar Tobbe som blev kall...man BLIR kall nar man bara ligger still och guppar...aven fast det ar 27 grader.
    Har i London hade vi 27 grader i helgen. Men inte langre...nu ar det kallt, och sa ska det regna pa fredag - arets viktigaste dag!!! Hu. Inte ok.

    Pussar pa er!!!! X X

    SvaraRadera